Historik Fortuna

Konstrueret af Andreas Schifter  1817

 
               Bygget på Nyholm  1824


og igen på Nyholm som kirkeskib  2024

 

Onsdag den 7. juni 2023

Det første spadestik ? Niels skærer for første gang i lindetræet.   Bemærk at to plader er sat sammen. Styrbord og bagbord  skæres således ens og i samme operation.

Torsdag den 8. juni 2023

Der arbejdes fremdeles på skiverne til underskroget. Et færdigt sæt der antyder skibets facon ligger på beddingen til højre. Beddingen er et kraftigt stykke limtræ der skal sikre et helt plant og stabilt underlag.

Torsdag den 8. juni 2023

Skibets form i vandlinjen på det bredeste sted.træder frem på det glatte save-plan.

Torsdag den 8. juni 2023

Save-arbejdet fortsætter

Torsdag den 8. juni 2023

Og fortsætter efter savbåndet er skiftet ud.

Torsdag den 8. juni 2023

Klingen i blyants-stregen.

 

Lørdag den 10 .juni 2023

De første skiver, styrbord og bagbord  på beddingen, som er opstreget og forsynet med nummereringen fra spanteridset og originaltegningen. Fra middelspantet og frem bogstaver. a -b - c osv og fra middelspantet agterud  tallene 1 til 13.. De to halvdele samles om udskåret  finsk 9 mm finer. der midlertidigt tilpasset sikrer en præcis lodret midte.

Lørdag den 10 .juni 2023

Tredje lag.. Dimensionerne på hver enkelt skive er beregnet, ikke bare nogenlunde, men helt og aldeles præcist efter konstruktøren Andreas Schifters 200 gamle tegninger, der er tegnet med henblik på at bygge det rigtige skib.

Lørdag den 10 .juni 2023

Fjerde lag. Alt passer som det skal. Tykkelsen har vi valgt, 15 mm. som det mest hensigtsmæssige i forhold til høvlearbejdet. Kunne for den sags skyld have været tyndere. eller tykkere.

Lørdag den 10. juni  2023

Poul ved saven mens stablen af skiver (i forgrunden) vokser og efterhånden giver en idé

om skibets form.

Fredag den 15 juni 2023

Skiverne der danner kirkeskibet Fortunas skrog fra vandlinjen og ned er komplet og ligger under pres på  (beddingen) limtræs-underlaget.

Søndag den 25  juni 2023

Byggemøde. Opgaverne gennemgåes. (fv) Niels Buhl, der bygger småbåde og allerede forbereder rigningen, Hans Thomas Andersen, der drejer kanoner og bygger rapperter, Poul Beck der bygger fra vandlinjen og op og tegner og beregner til projektet og Franz Lange der er i gang med masternes 3 mærs.

Lørdag den 19. august 2023

Poul arbejder på skibets skrog fra vandlinjen op. Her skærer hsn  grundlaget ud i 9 mm finsk finer. Netop vandlinjen som angivet på tegningen, Det bredeste sted der udgør hans underlag.

Lørdag den 19. august 2023

Poul arbejder på skibet fra vandlinjen op. 

Lørdag den 19. august 2023

Det lagdelte underskrog er nær komplet. Skiverne der et lag af gangen er limet sammen under pres, og skibet kan ses retvendt. På toppen er center-delen af Pouls arbejde savet ud og forsøgsmæssigt anbragt på sin plads. Bemærk igen linier og spantenummere, der går igen på alle dele. Også på underlaget. Klik for forstørrelse.     Stort billede

Lørdag den 19. august 2023

Poul afprøver overdelens finerbund, netop udskåret i 9 mm finsk finer.

( den passer )

Mandag den 4. september 2023 

Skroget er komplet, limet sammen fastspændt på på beddingen. Høvlearbejdet er begyndt..

 

Mandag den 4. september 2023

Ingen mulighed for at skyde hjørner. Meget materiale skal skæres væk. Fjernes med høvl.. Skarpslebne  og i flere størrelser, der løbende slibes op og justeres for at få det optimale ud af dem.

 

 

Onsdag den 6. september 2023

Konstruktøren, Andreas  Schifters skrogform begynder at træde frem i "lagkagens" lindetræ. Partituret. Spanterridset fra mesterens tegning følges slavisk og kontrolleres løbende.

Mandag den 11. september 2023

En uge er gået.

 

Søndag den 17. september 2023.

Fra nu er det med sandpapir og stadig større forsigtighed.

Onsdag den 20. september 2023

Ingen af delene er færdige da Poul kom forbi med Fortunas øvre del, der også tager form, og vi  for første gang havde mulighed for at se dem samlet. For første gang kunne vurdere helheden. En helt højtidelig stund.

 

Onsdag den 13. marts 2024

Wilhelm Eckersbergs galionsfigur til korvetten Fortuna, der anses for den smukkeste vi har er bevaret og i dag er udstillet på Krigsmuseet  og bliver 3-D scannet til kirkeskibet. Et tiltag der skal sikre vi får figurens fine linjer og detaljer med.

 

Onsdag den 13. marts 2024

Museumsinspektør, curator Jørgen Walseth (tv) og Poul Beck på Krigsmuseet.

 

Onsdag den 13. marts 2024

Galionsfigurens højre fod støtter let på underlaget.

 

Onsdag den 13. marts 2024

Med Daniel Friis Olsen kvalificerede assistance blev Eckersbergs galionsfigur omsat til digital information.

 

Onsdag 

 

Frederikskirken